Hulp bij eetstoornis door middel van het RED programma

Een eetstoornis, wat is het?

Eetstoornissen zijn psychiatrische stoornissen die worden gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen eten te veel en weer anderen wisselen periodes van eetbuien af ​​met periodes van (streng) dieet.

Welke verschillende eetstoornissen zijn er?

Verstoringen in het eetgedrag hebben vaak psychologische oorzaken. Mensen met een eetstoornis hebben vaak geen controle over hun leven, dus proberen ze op zijn minst één gebied onder controle te krijgen: voeding en gewichtsverlies. Soms zien ze eten als een manier om hun emoties te troosten of ermee om te gaan.

Eetstoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en komen vooral voor in de leeftijdsgroep van 15 tot 30 jaar. Maar ook steeds meer kinderen en jonge mannen krijgen te maken met eetstoornissen.

Verschillende eetstoornissen die er zijn:

Anorexia nervosa
Boulimia nervosa
Binge eating disorder
Eetstoornis NAO
Orthorexia nervosa

Hoe herken je een eetstoornis?

Eetstoornissen die niet direct (uiterlijk) zichtbaar zijn, zoals boulimia en eetbuistoornis, zijn ‘onzichtbare eetstoornissen’. Mensen met deze eetstoornissen lijden vaak in stilte.

De meeste mensen met een eetstoornis hebben een vertekend lichaamsbeeld en angst om aan te komen. Om gewichtstoename te voorkomen, zien we vaak dat cliënten met een eetstoornis constant letten op wat ze eten, overmatig sporten, laxeermiddelen gebruiken of overgeven. Gewicht wordt uiteindelijk hun obsessie, diëten, sporten of braken.

Hulp bij eetstoornis behandeling

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die niet vanzelf verdwijnen. In sommige gevallen was het te laat om hulp te zoeken, waardoor mensen niet meer herstelden of zelfs stierven. Omdat eetstoornissen zo ernstig zijn, is het belangrijk om behandeling te zoeken. Eetproblemen worden vaak geheim gehouden voor de omgeving, maar ze komen altijd uit in de loop van de tijd. Familie en vrienden voelen zich vaak machteloos omdat ze iemand niet (opnieuw) kunnen dwingen om goed met eten en gewicht om te gaan. Behandeling van eetstoornissen kan helpen het evenwicht te herstellen.